Könyv Elek a könyvtárban

Könyv Elek a könyvtárban….

Könyv Elek, hatodik osztályos tanuló, egy esős tanítási napon otthon felejtette az esernyőjét. Nem akart elázni, de remélte, hogy talán délutánra kisüt a nap. De csak esett és esett, gondolta, amíg várakozik, bemegy a Könyvtárba. Bár nem először járt a könyvtárban, mégis rá kellett szólnia a könyvtárosnak. Amikor belépett, hangosan üdvözölte osztálytársát, aki éppen a házi feladatát írta. Ezután már halkan beszélgettek, igénybe vették a könyvtár szolgáltatásait. Elek segített Péternek a feladatok megoldásában, információt kerestek a számítógépen, a könyvtáros segített könyvet keresni a témában, kinyomtatták a fontos adatokat és a biztonság kedvéért még könyvet is kölcsönzött Péter, otthon szerette volna még többet olvasni a témáról.

Elek nagyon megéhezett a nagy munka után, visszament a ruhatárhoz és elővette a szendvicsét és az ásványvizét. A könyvtáros rögtön emlékeztette, hogy a könyvtárban nem szabad enni, inni, és persze kabátot, táskát behozni. Péter kikísérte barátját a könyvtár előtti térbe, és elmesélte, hogy Anyukája is könyvtáros, és elvitte már az országos könyvtárunkba, a neve Országos Széchenyi Könyvtár, egy felsőoktatási (egyetemi) könyvtárba, egy közművelődési (megyei, városi) könyvtárba, de az ő kedvence akkor is az iskolai könyvtár!

Napjainkban már megkülönböztetünk még egy könyvtártípust, ez az elektronikus könyvtár (Az elektronikus dokumentumok szervezett gyűjteménye. A könyvtár saját katalógussal rendelkezik, amelyben a  bibliográfiai adatai alapján kereshetjük meg a dokumentumokat. Az elektronikus könyvtár a hagyományos könyvtárhoz hasonlóan többféle dokumentumtípust szolgáltathat, pl. szöveg, kép, hangfelvétel, videofelvétel, stb. Hozzáférés szempontjából lehet szabadon hozzáférhető, vagy regisztrációhoz, esetleg előfizetéshez kötött szolgáltatás.) A virtuális könyvtár ennél tágabb fogalom. Ebben a dokumentumok csak virtuálisan vannak jelen, csak a hozzáférésük biztosított. Itt a szolgáltató az interneten különböző helyeken található dokumentumok tematikus listáját szolgáltatja.

Amint Elek megette az uzsonnáját, visszamentek a könyvtárba, és négy könyvet is kikölcsönözhettek, három hétre! Tudták, hogy a könyvekre nagyon kell vigyázni, mert ha elveszítik őket, vagy megrongálódnak, akkor ki kell fizetniük. De ők boldogan és büszkén vitték haza a könyveket! 

 


Könyv Elek és a könyvtár részei

Könyv Elek nagyon nehéz házi feladatot kapott környezetismeretből. Idegen szavak jelentését kellett megkeresnie, ehhez a könyvtár kézikönyvtári részébe ment (szótár, lexikon – ezeket nem lehet kikölcsönözni). Ezután könyvtáros segítségével könyveket keresett a szabadpolcról (kölcsönözhető dokumentumok). Elek tudta, hogy a könyvek abc rendben és témakörök (szépirodalom (versek, regények), ismeretterjesztő irodalom (biológia, kémia, matek, nyelvtan – minden témakört egy-egy számmal jelöltek) szerint vannak elhelyezve a polcon, ezért nagyon figyelt a könyvek helyére, ha nem emlékezett, honnan vette le a könyvet, akkor inkább az asztalon hagyta, hogy a könyvtáros a pontos helyére tehesse. A témához még újságot is nézegetett a könyvtár folyóiratai között (újságok, magazinok), azokat sajnos nem lehetett kikölcsönözni. Emlékezett, hogy a tévében is látott ilyen műsort, ezért az audiovizuális gyűjteményhez (CD, DVD) ment, de mivel azokat az iskolai könyvtárban nem lehet kikölcsönözni, így csak megnézte a színes borítójukat. Figyelt a sorrendre, a helyére rakta vissza őket, mert a könyvtárban a CD-k, DVD-k is sorban vannak! A könyvtáros még a különgyűjteményből (pl. régi könyvek) is hozott Eleknek könyveket, amiket szintén nem lehetett kikölcsönözni, de nagyon szépek voltak.

 

A szabadpolcon található könyvek két részre oszthatók:

  • szépirodalom (regény, vers, novella) – szerző szerinti betűrendben
  • szakkönyvek – téma szerint, a témákat számok jelölik.

 

ETO FŐOSZTÁLYOK  

0. ÁLTALÁNOS MŰVEK

1. FILOZÓFIA, PSZICHOLÓGIA

2. VALLÁS, EGYHÁZAK

3. TÁRSADALOMTUDOMÁNYOK

4. JELENLEG BETÖLTETLEN OSZTÁLY

5. MATEMATIKA, TERMÉSZETTUDOMÁNYOK

6. ALKALMAZOTT TUDOMÁNYOK

7. MŰVÉSZETEK, JÁTÉK, SPORT

8. NYELVÉSZET, IRODALOMŰ

9. RÉGÉSZET, TÖRTÉNELEM, FÖLDRAJZ

 

Ha gyűjteni szeretnél:

Az információforrások: könyv;  CD, DVD;  folyóiratok (magaziin, újság), internet, interneten elérhető  könyvtári katalógus