NET Teri

NET TERI 1.
Keresési technikák az interneten

Képet, szöveget, zenét, stb. sokféle módon kereshetünk az Interneten.
A legcélszerűbb, ha a keresésre kialakított webhelyek (Keresők) segítségével keresünk. A keresők alapvetően kétféle módon működnek: vannak tematikus keresők és kulcsszavas keresők.

 

A tematikus keresők:

Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű HuDir (www.hudir.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló ….lap.hu oldalak szintén témák szerint csoportosítják a weboldalakat

 

Speciális keresés


A találatok listáját szűkíthetjük a speciális keresési lehetőségek beállításával.

Megadhatjuk, hogy:
1. Mely szavak forduljanak elő biztosan a keresésben (Logikai ÉS kapcsolat).
2. Mely kifejezések forduljanak elő biztosan a keresésben (lehet szóköz!).
3. Melyek közül szerepeljen valamelyik (Logikai VAGY kapcsolat).
4. Melyek azok, amelyek biztosan ne forduljanak elő a keresésben (Logikai tagadás).

 

NET TERI 2: Keresés az interneten- Könyvtári katalógusban
A katalógus

A könyvtárban minden könyvről készül egy leírás, amit cédulára írnak.

A katalógus gyűjti össze a könyvtárban található összes könyvet, az ábra szerinti meghatározott leírási szabvány alapján.

A katalógus típusai

1. cédulakatalógus (fenti ábra) : A hagyományos papíralapú katalógus nem más, mint különböző szempontok szerint rendezett cédulák összessége, amelyben minden katalóguscédula egy-egy művet jelöl.

A könyvtár minden beszerzett dokumentumáról leírást készít.

A katalóguscédula tartalmazza a dokumentum formai és tartalmi ismérveit, valamint raktári jelzetét.

  1. Tárgyszó-katalógus: a könyvek tartalmát egy-két szóval is kifejezhetjük, ezek alapján is kereshetők a könyvek a könyvtárban (pl. matematika, filozófia, történelem)
  2. szakkatalógus: Egyetemes Tizedes Osztályozás (ETO) szerinti katalógus. Az ETO számjegyekkel fejezik ki az emberi tudás fogalmait. Nyelvektől és írásmódtól független, ezért az egész világon alkalmazzák. Ez a rendszer egyben nemzetközi szabvány is.

Elektronikus katalógus: Az elektronikus katalógus más néven számítógépes adatbázis ma már a nagyobb könyvtárakban kiváltotta a hagyományos katalógust, amelynek építését a legtöbb helyen lezárták. A könyvtárak többsége számítógépre vitte a náluk található gyűjtemény katalóguscéduláit. A számítógép-terminál a könyvtárak elmaradhatatlan részévé vált, amely nagymértékben felgyorsítja a dokumentumok visszakeresését. A katalógusadatokat visszakeresésre alkalmas módon tárolja és biztosítja közvetlen megjelenésüket. A katalógusok számítógépre vitelével egy időben a könyvtár más munkafolyamatait is gépesítették. Ezek a rendszerek ma már teljesen integráltak, a teljes ügyvitel gépesített. Kereshetsz cím, szerző, tárgyszó alapján a katalógusban.